.
Δήμητρα & Ελένη Αγιάννη Ο.Ε. 
Εισαγωγική Εταιρεία Ζωοτροφών - Πώληση Χονδρική 
H εταιρεία
Προϊόντα
Image Gallery
Tips
Επικοινωνία
Για εμπόρους
   
 
Η Διατροφή της Γάτας

Ένα νεογέννητο γατάκι διατρέφεται αποκλειστικά με το γάλα της μάνας του μέχρι την ηλικία των 2 μηνών. Στην συνέχεια περνά στην στερεή τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες. Η ενήλικη γάτα έχει την ανάγκη από μια τροφή εύγευστη και ισσοροπημένη. Αντίθετα, μια ηλικιωμένη γάτα χρειάζεται μια τροφή πολύ εύπεπτη, μαλακή στην σύσταση.

  • Νεογέννητα ( μέχρι 4-6 εβδομάδες ηλικίας)

Από την γέννηση μέχρι τις 4-6 εβδομάδες ηλικίας, το γατάκι διατρέφεται αποκλειστικά με το γάλα της μάνας του. Το γάλα αυτό του προσφέρει ακριβώς τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται - κανένα συμπλήρωμα τροφής δεν απαιτείται την περίοδο αυτή. Επιπλέον του προσφέρει μητρικά αντισώματα που το προστατεύουν επαρκώς από ασθένειες. Αυτή η μητρική άμυνα το καλύπτει μέχρι την ηλικία των 2 μηνών - οπότε αρχίζουν και οι εμβολιασμοί.

  • Γατάκια σε ανάπτυξη (1-12 μήνες)

Μόλις συμπληρώσει τον 1ο μήνα της ζωής του, το γατάκι αρχίζει να περνά σταδιακά από τον θηλασμό στην στερεή τροφή - αυτή είναι η περίοδος του απογαλακτισμού. (για να διευκολύνετε την μετάβαση συστήνεται για λίγες ημέρες να μουλιάζετε την στερεή τροφή σε γάλα ή νερό).
Ο 1ος χρόνος της ζωής είναι η εποχή της σωματικής ανάπτυξης - στην διάρκεια του θεμελιώνεται η υγεία του οργανισμού για όλα τα υπόλοιπα χρόνια. Σε αυτή την τόσο ευαίσθητη περίοδο, η σωστή διατροφή είναι παραπάνω από σημαντική.
Η τροφή για γατάκια που αναπτύσσονται, πρέπει να περιέχει σωστά επίπεδα πρωτεϊνών για την ανάπτυξη του σώματος, ασβέστιο για την δόμηση γερών δοντιών και οστών και τις βιταμίνες που χρειάζονται για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Επιπλέον, η σύσταση της πρέπει να διευκολύνει το μικρό γατάκι να μασάει.

  • Ενήλικη γάτα

Η ενήλικη γάτα έχει ανάγκη από μια τροφή εύγευστη και ισορροπημένη που θα της προσφέρει ότι χρειάζεται για να διατηρείται πάντοτε στην καλλίτερη φυσική κατάσταση χωρίς να την φορτώνει άχρηστες θερμίδες. Η παχυσαρκία είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα - η σωστή αναλογία πρωτεϊνών / λιπών και η ποσότητα των θερμίδων που απελευθερώνονται από αυτά είναι βασικό συστατικό μιας καλής ποιότητας τροφής για την ενήλικη γάτα. Παράλληλα, η τροφή θα πρέπει να περιέχει την σωστή ισορροπία ανοργάνων αλάτων έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία του ουροποιητικού συστήματος και το ζώο να προστατεύεται από ουρολιθιάσεις.

Από τις ενήλικες γάτες, όσες ζούν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι έχουν ξεχωριστές διατροφικές αλλά και γευστικές απαιτήσεις :
- Επειδή ζούν σε θερμοκρασία δωματίου όλη την διάρκεια του χρόνου, χάνουν τρίχωμα συνεχώς. Καθαρίζοντας την γούνα τους καταπίνουν μεγάλη ποσότητα τριχών που μέσα στο στομάχι και το έντερο τους σχηματίζουν μπάλλες και προκαλούν εμετό και πεπτικές διαταραχές.
- Κινούνται πολύ λιγότερο από τις γάτες που ζούν έξω από το σπίτι, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν προδιάθεση για παχυσαρκία.
- Είναι πιο κακομαθημένες στο φαγητό και πολύ πιο εκλεκτικές στην γεύση.
Οι γάτες αυτές χρειάζονται μια ειδική διατροφή που θα καλύπτει πλήρως τις ιδιαίτερες ανάγκες του τρόπου της ζωής τους.

  • Ηλικιωμένη γάτα (άνω των 8 ετών)

Καθώς περνούν τα χρόνια, οι ανάγκες του οργανισμού διαφοροποιούνται σημαντικά. Η ηλικιωμένη γάτα έχει πιο ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, μειωμένη αντίσταση σε λοιμογόνους παράγοντες, λιγότερη όρεξη και συνήθως επιβαρυμένη κατάσταση δοντιών. Γι αυτόν τον λόγο, η τροφή της εκτός από πλήρης και ισορροπημένη, θα πρέπει να είναι πολύ εύπεπτη, μαλακή στην σύσταση, με περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά κατάλληλη για τις ιδιαίτερες ανάγκες ενός ηλικιωμένου οργανισμού. 
 
 
 
site created & hosted by  think.gr L.t.d.